AMALAN PENINGKATAN DAYA INGATAN

assalamualaikum..hari ni sy nak kongsikan beberapa amalan untuk meningkatkan daya ingatan..terutamanya semasa belajar subjek yang banyak fakta dan memerlukan hafalanšŸ™‚
  1. Faham.
  2. Jarakkan/pecahkan masa belajar (jangan belajar terlalu lama tanpa rehat)
  3. Lafazkan isi penting dengan cara yang kuat.
  4. Percaya pada diri sendiri (jangan buka nota/buku semasa menghafal)
  5. Ulang berkali-kali.
  6. Guna kata kunci, kata isyarat. kata rahsia & ungkapan lucu (akronim)
  7. Ulangkaji semasa berbaring sebelum tidur & semasa bangun tidur.
  8. Bayangkan selalu (20 peringkat pengurusan masa cemerlang seperti post sebelum ni)

 

SELAMAT MENCUBAšŸ™‚

2 comments on “AMALAN PENINGKATAN DAYA INGATAN

  1. Atiqah JunHyung says:

    assalamualaikum kak..sye form 4 ambik pure science and ambk addmath..nak lulus addmath ni mcm sesuatu yg menyeksakanšŸ˜¦ semua kwn yg mahir tk jemu ajar.tp sye still sukar nk score A+.Aigoo~

  2. waalaikummussalam dik..alhamdulillah adik ada kwn2 yg sgt membantu..adik kena fokus masa kwn2 dan cikgu ajar..kalau x faham, suruh diorang explain dgn cara yg simple smpai adik fhm..insyaAllah boleh..buat latihan same2 dgn kwn..banyakkan latihan past year sbb soalan lebih kurang sama je..jawab sampai adik betul2 faham konsep..usaha, doa dan tawakal..all the best!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s